Giresun İl Koordinatörlüğü

GTSO Üyelerine IPARD II Tanıtıldı



         
  
           Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğü, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine IPARD II Programı bilgilendirme toplantısı düzenledi.

          Toplantıda TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında, TKDK ‘nın sağlamış olduğu hibe destekleri hakkında detaylı sunum gerçekleştirdi.

          IPARD I Programından farklı olarak, desteklenecek yeni sektörlere değinen Kurşun; ‘’IPARD I Programında desteklenen et ve süt besiciliği, et süt su ürünleri işleme tesisleri, kesimhaneler, meyve ve sebze paketleme ve depolama tesisleri, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yeni dönemde manda sütü, manda eti, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği ve mantar üretimi eklendi. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları ile makine parkları da yeni sektörler olarak destek kapsamına alındı. IPARD II Programında et ve süt üretiminde hibe oranı üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e; arıcılık, bitkisel üretim, yöresel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı ise yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı’’ dedi.

          Yeni işletme kurulumunun yanı sıra mevcut işletmelerin genişletilmesi ve modernizasyonuna da destek verdiklerini dile getiren Kurşun, ‘’ Amacımız yeni işletmelerin kurulumunun yanı sıra mevcutları da Avrupa Birliği standartlarında modern işletme haline getirmek. Bu konuda ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Örneğin Giresun’da su ürünleri ile ilgili mevcut 43 tesisinin kapasitesini artırmaya davet ediyoruz. AB standartlarında modern bir tesis için bu destekler kaçınılmaz bir fırsat’’ şeklinde konuştu.

          Giresun İl Koordinatörlüğünün akredite olmasından bu yana verilen destekler hakkında da bilgi aktaran Kurşun; ‘’ 2012 yılından itibaren inceleme süreci biten ilk 7 çağrı sonucunda toplam 95 proje ile sözleşme imzaladık. Bu 95 projenin toplam yatırım tutarı 45 Milyon TL, ödenecek destek miktarı ise 17,5 Milyon TL’dir. Aralık ayı itibariyle 8,5 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirmiş bulunmaktayız, geriye kalan miktar ise projelerin bitmesiyle birlikte yatırımcıların hesabına aktarılacaktır’’ dedi.



 
    Cimer