Giresun İl Koordinatörlüğü

Mantarcılık Sektöründe Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı





          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından mantar yetiştiriciliği ile alakalı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ordu Giresun Orman Kooperatifleri Birliği Başkanı, Ziraat Odası Üyeleri, üreticiler ve potansiyel başvuru sahipleri katıldı.

          Toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, IPARD I Programı kapsamında toplam yatırım tutarı 45 Milyon TL olan 95 projenin sözleşmesini imzaladıklarını ve bu yatırımlara 17.5 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştireceklerini belirtti.

          IPARD II Programı ile yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile yatırımları destekleyeceklerini dile getiren Kurşun, ‘’ Mantar üretimi, depolanması, pazarlanması için makine ekipman alımı ve tesisin inşası, modernizasyonu veya genişletilmesi için %65 oranında hibe desteği sağlayacağız. Üreticilerimiz yeni üretim tesislerinin kurulmasının yanı sıra üretim yapılması planlanan kapalı alanların ve bodrum katların modernizasyonuna, tadilatına da bizden destek alabilirler. Bitkisel üretimle alakalı uygun harcama limitimiz 500 bin Avro. Bu sektörde kırsal alan şartı aramıyoruz. Çiftçi kayıt belgesine sahip, tarım dışı geliri olmayan yatırımcılarımız şehir merkezinde de üretimlerini gerçekleştirebilirler’’ dedi.

          En önemli hedeflerinin hibe fonlarını Giresun’a kazandırmak olduklarını dile getiren Kurşun; ‘’Giresun’da besicilik, kanatlı eti, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, kırsal turizm ve yerel ürünler sektöründeki yatırımlara öncülük ettik. İl olarak mantar yetiştiriciliğine iklim olarak oldukça uygun bölgedeyiz. Mantar yetiştiriciliği de inşallah bu sektörler arasında yerini alacak’’ şeklinde konuştu.

         Toplantıda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun IPARD II Programı kapsamında ‘’Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması’’ sektöründe desteklenecek olan ‘’Mantar Yetiştiriciliği’’ ile alakalı hibe destekleri hakkında detaylı sunum gerçekleştirildi.

         Toplantı sektör sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulmasının ardından sona erdi.     




    Cimer