Giresun İl Koordinatörlüğü

Hayvancılık Sektörü Değerlendirildi



 

          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından süt ve kırmızı et sektörü ile ilgili çalıştay düzenlendi.

          Çalıştaya sektörle alakalı kamudan, mahalli idarelerden, üniversiteden, sivil toplum kuruluşlarından ve özel sektörden ilgili kişiler davet edildi.

          TKDK Giresun İl Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya başta İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun olmak üzere, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Talat Çetiner, Giresun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Mertek, Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, GTHB Veteriner Hekim Niyazi Açar, ODÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yrd. Doç. Dr. M. Akif Özcan ve Giresun Belediyesi Veteriner İşler Müdürlüğü Veysel Kamil Kara ile özel sektörden işletme sahipleri katıldı.

          Toplantıda, hayvancılık sektörü ile alakalı TKDK’nın hibe destekleri hakkında detaylı sunum gerçekleştirildi.

          Sunumun ardından bir değerlendirme yapan İl Koordinatörü E. Serdar Kurşun, hayvancılık sektörü ile alakalı %60 ile %70 arasında değişen oranlarda hibe desteği sağladıklarını belirterek; ’’Yatırımcılarımız kapalı, açık ve ya yarı açık ahır ya da ağılların inşası, genişletilmesi, modernizasyonu, süt sağım depolama odaları, depo binaları ile ilgili inşaat işlerini,  silaj makinesi, çiftlikte hayvan yemi hazırlama dağıtma depolama sistemi ve süt sağım ünitesi, süt soğutma ve depolama ekipmanları gibi makine ekipmanlara Kurumumuz hibe desteği ile sahip olabilirler. Giresun’da özellikle Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk gibi iç kesimde kalan ilçelerimizde bu sektörü canlandırmak istiyoruz. Bu bölgelerde planlı hayvancılık yapılması halinde daha çok yatırımcıya hibe desteği sağlanacağımızın kanaatindeyiz. Planlı hayvancılık bölgesi ile ilgili daha önce Valimiz ve Şebinkarahisar Kaymakamı ve Belediye Başkanımızla görüşmeler yaptık. Mera vasfını kaybetmiş alanların planlı hayvancılık bölgesi olarak değerlendirilmesinin ilimiz hayvancılığı adına önemli bir adım olacağını düşünüyorum. Bu bölgeler için itiraz konusu hayvanların toplu alanlarda bulunmasının hastalıklar açısından sakıncalı olacağı. Bölgenin dışında oluşturulacak karantina alanı ile hayvanların bölgeye girmeden önce burada sağlık kontrollerinin yapılıp, sağlıklı bir şekilde bölgeye intikalinin sağlanması bu tarz itirazların önüne geçebilir’’ dedi.

          Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Talat Çetiner TKDK’ nın sağlamış olduğu hibe desteklerinin bu işi yapan ve ya yapmak isteyen yatırımcılar için kaçırılmaz bir fırsat olduğunu belirterek, ’’İlimizde hala ev altlarında derme çatma ahırlar, ağıllar mevcut. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz Kurumun sağlamış olduğu bu imkanlardan faydalanarak AB standartlarında yeni işletme sahibi olabilirler. Birlik olarak bu bölgelere montofon ve simental cinsi hayvanları getireceğiz fakat mevcut koşullar hayvanların yetiştiriciliği için hiç uygun değil. Bu hayvanların başarılı bir şekilde değerlendirilmesi önem arz ettiğinden birlik olarak hayvancılığın gelişmesi ile ilgili her çalışmaya destek vermeye hazırız’’ dedi.

          Giresun Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Mertek, hayvancılıkla ilgili yatırım yapmak isteyen kişilerle irtibatta olmak istediklerini, bu tarz projeleri birlikte değerlendirebileceklerini ve yatırımcılara destek olmak açısından her imkanı sunacaklarını dile getirdi.

          GTHB Giresun İl Müdürlüğü Veteriner Hekim Niyazi Açar; hayvancılık açısından yem bitkilerinin önemli olduğunu, Giresun’da yem bitkileri yetiştiriciliği için yeterli alanın bulunmadığını, fındık altı ara tarım uygulanması ile güneş istemeyen yem bitkileri yetiştiriciliğinin yapılması halinde bu sektörün daha ekonomik ve karlı olacağını belirtti. Bu konu ile ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü’nün önermiş olduğu fındık arası mesafelerin 5m olacak şekilde fındık tarımı yapılması halinde ara tarımın daha başarılı olacağını, bu noktada örümcek olarak adlandırılan, fındık bahçelerinde eş yükselti eğrilerine göre teraslama yapabilecek iş makinalarına da destek verilmesi gerektiğini belirtti.

          Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı ve aynı zamanda GTHB Kırsal Kalkınma Şubesi Veteriner Hekimi Derviş Kara ise, ’’GTHB olarak hayvancılık sektörü ile ilgili yatırımlara biz de destek veriyoruz. Sınırlı bütçe ve makine ekipman desteği olduğu olduğu için büyük çaplı yatırımları TKDK’ya yönlendiriyoruz. Yalnız bölgedeki çiftçi profili ekonomik olarak güçlü değil. Banka kredisi yoluyla çıkaracağı nakit sınırlı. Desteklenecek projelere ön ödeme yapılma imkanı olursa, projelere talebin çok olacağını düşünüyorum. Yatırımcıda bir miktar para olmalı ki gönül rahatlığı ile işe girebilsin’’ dedi.

          Giresun Belediyesi Veteriner İşler Müdürlüğü Çalışanı Veysel Kamil Kara, Giresun Belediyesi’ne ait mezbahaların tamirat, tadilat, modernizasyon veya gerek duyulması halinde yeniden yapılması ile ilgili TKDK’nın imkanlarını değerlendirebileceklerini ifade ederek, bu hibe programının sadece il merkezinde değil, ilçelerde yer alan mezbahalarda da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

          ODÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yrd. Doç. Dr. M. Akif Özcan; DOKAP’ın desteğiyle fındık altı bahçelerinde 19+1 (koyun+koç) ile başlanacak şekilde koyun yetiştiriciliği projesi yürütüleceğini ancak bu hayvan sayısının 48+2 olacak şekilde kurgulanırsa TKDK ile uyumlu bir program olacağını ifade etti.




 
    Cimer