Giresun İl Koordinatörlüğü

Turizm İşletme Belgesi ve ÖTP Hazırlama Eğitimi



 

          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından, Kırsal Turizm kapsamında Kuruma proje sunmuş ve inşaatları devam eden yatırımcılar ile danışman firmalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

          Turizm İşletme Belgesi alması zorunlu olan yatırım sahipleri ile gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, 2016 yılının IPARD I Programı fonlarının kullanılması anlamında son yıl olduğunu ve bu yıl içinde kullanılmayan fonların geri dönüşünün olmayacağını vurguladı. Kurşun, fon kaybı yaşanmaması adına yatırım sahiplerinin Ödeme Öncesi İdari ve Yerinde Kontrol sürecinin planlanması amacıyla taslak bir plan tablosunun oluşturulması ve ilgili takside ait Ödeme Talep Paketinin (ÖTP) ön incelenmesi amacıyla, ÖTP teslim tarihinden en az 7 ila 10 gün öncesinden Kuruma sunulması gerektiğinin altını çizdi.

          2016 yılının sonuna kadar yatırımlarını tamamlayıp, ödemelerini almaları için gerekli olan belgeleri yerinde ve zamanında takip etmeleri gerektiğini dile getiren Kurşun; ‘’Kurum olarak kamu ile ilgili takıldıkları noktalarda yatırımcılarımızın her zaman yanındayız. Yatırımların sürece tabi olması sebebiyle alınacak belgelerle ilgili aksaklık yaşanmaması, mağduriyetle karşılaşılmaması için sürecin titizlikle takip edilmesi, iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Giresun’da devam eden projelerin tamamlanması hepimizin görevi ve herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getireceğinden kuşkumuz yok’’ dedi.

          Toplantıda ayrıca Turizm İşletme Belgesi ile ilgili olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruların nasıl yapılacağı, başvuru için gerekli belgeler, başvuruların değerlendirilmesi ve Turizm İşletme Belgesi’nde TKDK’nın istediği nitelikler ile önemli hususular hakkında Ödeme Talep İşlemleri Birim Amiri And Çavuşoğlu tarafından detaylı sunum gerçekleştirildi.

          Başvuru aşamasında, Tesis Tanıtım Raporu doldurulurken yapılan yatırıma en uygun ‘’Tür ve Sınıf‘’ seçiminin öneminin altını çizen Yerinde Kontrol Birim Amiri Mehmet Samet Acaroğlu ise; ‘’Başvurularınız tamamlandıktan sonra eğer herhangi bir eksiğiniz yok ise seçtiğiniz tür ve sınıfa göre Bakanlık tarafından denetim programına alınırsınız. Bu nedenle yaptığınız yapıya uygun tür ve sınıfı seçmemeniz belgeyi almanızı zorlaştıracaktır. Diğer taraftan seçim konusunda Bakanlığın Denetim Formalarını incelemeniz ve bu konuda tecrübeli kişilerden destek almanız faydalı olacaktır’’ dedi.

          İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatında belirtilen Faaliyet Konusu ile talep edilen türün aynı olması gerektiğini vurgulayan Acaroğlu; ‘’Bakanlık denetime gelmeden önce sınıflandırma formlarına göre, yatırımlarınızın kendinizce ön değerlendirmesini yapın. Benzer durumda olan yatırımcılar ile işbirliği içerisinde olun. Örneğin Bakanlığın Giresun’daki denetimlere erken gelme ihtimalini güçlendirmek adına aynı anda başvuruda bulunabilirsiniz. Sizlerden daha önce denetim geçirmiş veya geçirme ihtimali olan yatırım sahibinin tecrübelerinden deneyimlerinden faydalanabilirsiniz’’ dedi.

          Toplantı yatırımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.





 
    Cimer