Giresun İl Koordinatörlüğü

TKDK – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ




 
          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörlüğü ve Giresun Üniversitesi arasındaki iş birliğini geliştirmek ve bu işbirliği kapsamında Giresun İlinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla bir protokol imzalandı.

          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) IPARD II Hibe Programı kapsamında desteklemiş olduğu sektörlerle ilgili işbirliğine gidilen protokol için İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun şu sözleri kaydetti:

          ‘’Giresun Üniversitesinin başlatmış olduğu KÜSİ (Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği) girişimini, ilimize en iyi yararı sağlayacak şekilde, Kurumumuzun II. IPARD Programında uygulayacağı LEADER çerçevesinde değerlendirdik. Kırsalda bulunan yerel yönetimlerle beraber uygulanacak olan LEADER Programında ilçelerin hangi yatırımları önerebilecekleri noktasında kaynak potansiyellerinin bilimsel veriler ışığında belirlenmesi bu işbirliği ile sağlanacaktır.  Bu kapsamda IPARD II Programında yer alan yatırım konularını içerecek yüksek lisans veya doktora tezleri üniversite ile işbirliği içerisinde gerçekleşecek, söz konusu tezler için araştırmacıların tüm masrafları yerel idareler belediyeler ve köylere hizmet götürme birlikleri tarafından karşılanacaktır. Bu işbirliği kapsamında asıl gayemiz yatırımcılarımızın kafasındaki soru işaretlerini bir nebze de olsa gidermek,  yatırımın gelecekteki seyri ile alakalı öngörüde bulunulmasını sağlamak. İl genelinde tanıtımlarda karşımıza sık sık çıkan girişimcinin yapacağı yatırımların bölgedeki sürdürülebilirliği noktasında muhatap olduğumuz sorulara, bu işbirliği çerçevesinde hazırlanacak tezlerin, cevap veren bilgiler içereceğini ümit etmekteyiz. Ayrıca bu işbirliği kapsamında üniversitemizin bünyesinde yer alan sürekli eğitim merkezi marifetiyle, proje yapmaya istekli, kabiliyetli öğrencilerin ve akademisyenlerin TKDK formatında proje hazırlama kurslarına katılımları sağlanacaktır.  Bu sayede ilimizin proje hazırlama kapasitesi artırılacak ve önümüzdeki başvuru çağrı dönemlerinde çok daha fazla proje almak suretiyle, ilimiz IPARD II Hibe Programından en üst seviyede istifade edebilecektir. Bir diğer beklentimiz ise TKDK yatırımcılarının ihtiyaç duydukları ileri teknoloji ve ARGE gerektiren yatırımlarda, yatırım konusunda bilimsel çalışma yapmış akademisyenlerimizin girişimcilerimize destek olması. Örneğin tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve pazarlanmasında kozmetik sanayinin ötesinde ilaç sanayisine bitkisel kökenli hammadde temini sağlanması, fındık altı ara tarımda tıbbi ve aromatik bitkilerin kültüre alınması için düzgün bir ekim alanının oluşturulması, fındık ağaçlarının teraslara alınması, ara tarıma uygun mekanizasyonun belirlenmesi ya da ülkemizde ve ilimizde henüz kültürü alınmamış ekonomik değeri haiz mantar misellerinin üretilmesi ve kültürü ile ilgili dokümantasyon oluşturulması gibi.’’

 
    Cimer