Giresun İl Koordinatörlüğü

Fındık Altı Ara Tarımında Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği



 
TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun ve Kurum Uzmanlarından oluşan ekip, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar’ı makamında ziyaret etti.

Fındık altı ara tarımı olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi üzerine gerçekleştirilen ziyarette İl Koordinatörü Kurşun, “İlimizde binlerce dönüm fındık arazilerinden ek gelir temin edebileceğimiz yatırım konularında birisi de tıbbi ve aromatik bitkilerin ara tarımı olarak fındık bahçelerinde yetiştirilmesi. Bu sayede aynı zamanda fındık verimini de artırabilecek kültürel uygulamalar gerçekleşmiş olacaktır. İlimizde fındık verimliliğinin artırılması için fındık araştırma enstitümüzün tavsiye ettiği kültürel uygulamalar, tıbbi aromatik bitkilerin bu arazilerde yetiştirilmesi için yapılacak uygulamalarla paralellik arz etmektedir. Ara tarımın uygulanmasında kullanılacak her türlü makine ekipmanın TKDK hibelerinin katkılarıyla temin edilebilmesi için çalışmalar yürütmekteyiz.  Dolayısıyla alınacak makine, alet, ekipmanlar ve uygulanacak tarımsal yöntemler her iki ürünün de verim artışını sağlayacaktır. Bu kapsamda fındık bahçelerinde teraslama yapılması, mini traktörlerin kullanılması, mini ekim, bakım (çapalama, gübreleme, damla sulama) ve hasat makinalarının kısaca fındık bahçelerinde mekanizasyon kullanım imkanı artırılacaktır. Eş yükselti eğrilerine uyularak yapılan teraslara fındık ağaçlarının düzenli bir şekilde yerleştirilmesi için mini ağaç sökme ve dikme aparatları, tıbbi bitki ekim ve hasat makinaları kullanılabilir. Bu sayede fındık verimliliğini artıracak genç sürgünler düzgün bir şekilde teraslara dikilmek suretiyle fındıkta verimlilik için ciddi manada teknik uygulamaların önü açılmış olacaktır. Bu çalışmada esasen kurumumuzun yatırım teklifi tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinedir. Bu konuda hali hazırda fındık altı olarak yetişen yabancı ot olarak bildiğimiz bir çok bitki tıbbi ve aromatik bitki kapsamına girmektedir. Bu bitkilerin ekonomik değere sahip olanlarının yetiştirilmesi kültüre alınmasını arzu ediyoruz ki bu da ciddi manada kazanç sağlayacak bir girişimdir ” dedi.

Müdür Aysun Akar, fındık altında tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ile alakalı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün yürütmüş olduğu çalışmalar hakkında genel bilgilendirme yaparak, fındık altı üretimde daha çok kurutulup depolanabilecek bitkilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda fındık köklerine hasar vermeden gölgede yetişebilecek ve bitki besin elementi yönünden fayda sağlayabilecek tıbbi bitkilerin seçimiyle hem fındıkta hem de ara tarım da verim artışı sağlanabileceğini böylelikle katma değer de elde edileceğini belirtti.
 
    Cimer