Giresun İl Koordinatörlüğü

Fındık Arası Ara Tarımına Akademik Destek


    19 Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Ali Kemal Ayan, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Selim Aytaç, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Özbay Dede, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emel Karaca ve Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Kenan Büyükkaya Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun’u makamında ziyaret etti.



    DOKAP himayesinde desteklenen ve Almanya’da tescili sağlanmış ısırgan çeşitlerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde denenmesi, bu ısırgan çeşitlerinden dokuma hammaddesi lifi elde edilmesi ve tohumlarından standart lif üretiminin sağlanması konusunda yürütülen projenin kontrolü için Giresun’ da bulunan ekibe İl Koordinatörlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren Kurşun, Tirebolu İlçesi Ören Köyü Bedrama Kalesi eteklerindeki örnek bahçede yapılan teraslama çalışmalarına ait bilgileri içeren sunumu da gerçekleştirdi

    Sunumda, TKDK IPARD hibe fonlarından yararlanarak hibe desteği alan yatırımcı İlyas Çamur’ a ait işletmenin boya hammaddesi olarak talep ettiği ısırganın kitlevi olarak üretilmesi ve ısırganda standardizasyonun sağlanması için kurulan denemenin öneminden bahsedildi. Mevcut şartlarda toplanmak suretiyle istenen kalite ve miktarda ısırgan otunun temin edilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Kurşun, bölgede kitlevi üretim için tarımsal mekanizasyonun kullanılması gerektiğini ve bunun için ise arazi teraslamasının şart olduğunu söyledi.

       Kurşun; “Yapılan teraslama işlemi, Kurumumuz hibelerinin Giresun için en üst seviyede yatırıma dönüşmesi adına, başta tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi olmak üzere, fındık ara tarımında uygulanabilecek fındık bakım ve hasadına mani olmayan soğanlı süs bitkilerinin üretimi ve kışlık sebze fide üretimi, bunun yanı sıra yapılacak hayvancılık faaliyetine uyumlu yapay mera tesis edilmesi gibi çalışmalara imkan sağlayacaktır. Kurumumuzun desteklemiş olduğu tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesine yönelik yatırımın sürdürülebilir olması için bu teraslama işlemi şirketle koordineli olarak, Kurumumuzca yürütülmektedir. Fındık hasadı sonrasında ısırganın teraslanan sahalara tarım makinaları küçük mibzerlerle ekilip bakımının yapılması ve yine küçük hasat makinaları ile biçilip balyalanması için bir program dahilinde de çalışılmaktadır. DOKAP’ ın desteklemiş olduğu ısırgandan lif elde edilmesi projesinin tarımsal mekanizasyon uygulanarak ısırgan üretiminin bu teraslama ve mekanizasyon uygulamasıyla sağlanması, DOKAP ısırgan projesinin tamamlayıcı bir unsuru olacaktır diye umut ediyoruz” dedi.
 
    Cimer