Giresun İl Koordinatörlüğü

Tarihi yapılara TKDK desteği


     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü, İl genelinde tarihi değere sahip olan unutulmaya yüz tutmuş yapıların cazibe merkezi olarak değerlendirilebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.



    Kültür varlığı olarak tescil edilmiş tarihi yapıların (konak, han, hamam vb.) TKDK desteklerinde yatırım konusu olabilmesi için, İl Koordinatörlüğü’nde konu uzmanlarının katılımı ile bir toplantı düzenlendi. TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun’un koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıya Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Gazanfer İltar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ, Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner, Yerinde Kontrol Birim Amiri Mehmet Samet Acaroğlu ve Proje Başvuru Yönetimi Birim Amiri Bülent Mermertaş katıldı.


 

    Toplantıda, kültür varlığı olarak tescil edilmiş yapıların TKDK destekleri kapsamında değerlendirilebilmesi için söz konusu yapıların restorasyon süreci ele alındı. TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun; Giresun Merkez Zeytinlik Mevkii, Giresun Kalesi, Keşap Yolağzı ve Yağlıdere Vadisi gibi İlde tarihi ve kültürel değere sahip lokasyonlardaki tescilli yapılara sahip olan ya da bu türdeki yapıları 10 yıllığına kiralayan yatırımcıların gerekli koşulları sağlaması halinde TKDK hibe desteklerinden faydalanabileceklerini söyledi. 
Toplantıyı özetle değerlendiren Kurşun; “Tarihi eser olma münasebetiyle kültür varlığı olarak tescil edilmiş yapılarda gerçekleştirilecek girişimleri desteklemekteki amacımız hem girişimcilere öncülük etmek hem de tarihi yapıların restore edilerek tekrar ayağa kaldırılmasını sağlamaktır. Ancak bazı yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni gibi evrak eksikliğinden dolayı Kurumumuz hibe destekleri kapsamına alınamıyordu. İmar affı ile birlikte söz konusu eksikliklerin giderilmesi imkanı oluşmuştur. Gerekli şartları sağlayan yapılar TKDK projeleri kapsamında değerlendirilebilir. Bu yapıların işletmeye dönüştürülebilmesi için öncelikle restore edilerek ayağa kaldırılması sağlanmalıdır. Bunun için öncelikle tarihi yapıların rölöve-restitüsyon-restorasyon projelerinin hazırlanması ve bu projelerin “Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu” tarafından onaylanması gerekmektedir. Sanat Tarihi Araştırma Raporu doğrultusunda bir mimar tarafından hazırlanacak olan bu projelerin onaylanma süreci birkaç ay sürebilmektedir. Bu işlemler tamamlandığında Kurumumuzun talep ettiği yapı ruhsatı da alınmış olacaktır. Restorasyon işleri çerçevesinde yapılacak harcamaların % 55’i TKDK hibelerinden karşılanabilir. Tescilli yapıların kırsal olmayan alanlarda kalması durumunda (Giresun Merkez ve Bulancak), istisnai yatırımlar olarak Yöresel Gıda Ürünleri ve Zanaatkarlık (Ahşap İşi, Metal İşi, Seramik İşleri, Taş İşleme, Dokuma vb.) üzerine imalat ve satış yerlerine yönelik IPARD hibe desteğinden de faydalanılabilir. Kırsal alanda ise bahsi geçen yatırımlarla beraber konaklama, yeme içme tesisleri, turistik amaçlı her türlü sportif tesisler dâhil olmak üzere çeşitli yatırımlar yapılabilir. Ayrıca Kurumumuzun 12 bin Avro’ya kadar olan projelendirme desteği, bu tip yatırımlarda çok önemli bir katkı sağlayacaktır. İlimiz Tirebolu İlçesi’ndeki restorasyon çalışmalarını da içeren “Tripolis Konağı” adlı turizm projemiz, sözleşme aşamasına gelmiş bulunuyor.  Bu yatırım, konu ile ilgili önemli bir başlangıç olmuştur. Yeni yatırımlara öncülük edebilmek için Kurumumuzla iletişime geçen herkese gerekli yönlendirmeleri yapmaktan mutluluk duyacağız” dedi.

    Cimer