Giresun İl Koordinatörlüğü

TKDK'dan pelet üretimine destek


PELET ÜRETİMİNE TKDK DESTEĞİ
    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar KURŞUN, Bio Yakıt Pelet ve Isı Cihazları Üreticileri Derneği’nin (PELDER) sektör sorunları ve yeni yapılacak yatırımları değerlendirmek amacıyla düzenlemiş olduğu toplantıya katıldı.

    PELDER Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Ayvaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Giresun Valisi Harun SARIFAKIOĞULLARI, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa HALİLBEYOĞLU, Giresun 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mete Bahadır YILMAZ, KOSGEB, DOKA, TÜBİTAK Temsilcileri, sektör temsilcileri ve sanayiciler de yer aldı.



    Artan döviz fiyatlarının yakıt sektöründe ciddi maliyet artışlarına neden olduğu bu dönemde milli ve yerli yakıt olan peletin (her türlü endüstriyel ve tarımsal atıkların kurutulup, öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılması ile oluşan form) önemine değinilen toplantıda Kurşun, pelet üretiminin tesisleşmesi için gerekli olan inşaat işi ve makine ekipman alımına dair %55 hibe desteği sağlayabileceklerini ifade etti.

    KURŞUN; “ İlimizde pelet üretimi, orman emvali zenginliği dolayısıyla önemli bir potansiyele sahiptir. Yenilenebilir çevre dostu olarak bilinen ve salgıladığı gazın yok denecek kadar az olduğu belirtilen bio pelet üretimi için Kurumumuz, IPARD II Programı kapsamında katma değerli ürün olarak, tesisleşmesi adına %55 hibe desteği sağlamaktadır. Ayrıca ısı cihazları-soba imalatında da metal işleri sektörü kapsamında aynı hibe desteği söz konusu” dedi.

    Ülke ekonomisine ve enerji açığına katkı sağlayacak yerli pelet üretimi için sıkıntı yaşanan hammadde temini konusunda resmi kurumların bir katkısı olabilir mi şeklinde sorulan bir soruya KURŞUN, deniz seviyesinden üst rakımlara kadar uygun hazine ve orman arazilerinin içinden geçen su boylarının (dere, ırmak) çevrelerinde sağlı sollu bir hat boyunca uygulanacak özel ağaçlandırmanın; kral ağacı (Paulownia fortunei, Paulownia elongata ve Paulownia tomentosa varyeteleri ), kızılağaç, çınar, söğüt, çalı türü bambu, kavak, aylantus, okaliptüs, büyük yapraklı ıhlamur ve akasya gibi hızlı gelişen ağaç türleri ile rakımlar da dikkate alınarak yapılabileceğini söyledi. Ağaçlandırmanın havza bütünlüğü içerisinde yapılması gerektiğini vurgulayan Kurşun, “özel enerji ormancılığı” teşviklerinden yararlanmak suretiyle gerçekleştirilebileceğini de ifade etti.
    Cimer