Giresun İl Koordinatörlüğü

Makine Parkları Sektör Toplantısı




Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından “Makine Parkları Sektör Toplantısı” gerçekleştirildi.
İl Koordinatörlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, İl Koordinatörlüğü Makine Parkları Komisyon Başkanı Uzman Aybala Koç, komisyon görevlileri Uzman Bülent Mermertaş, Uzman Münire Aslıhan Demirci ve İlde makine parkları konusunda yatırım yapabilecek kooperatif birlik statüsünde üretici örgütleri katıldı.
Katılımcı üretici örgütlerinin çoğunda fındık tarımı münasebetiyle tarımsal mekanizasyon uygulamasının işçilikte hemen hemen hiç kullanılmadığı ifade edildi.
Fındıkta tarımsal mekanizasyonu artırmak için araziye uyumlu makinaların tespit edilmesi ve sahada örnek uygulamalar olarak gösterilmesi için merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarıyla Kurumun işbirliği dahilinde yapmış olduğu örnek çalışmadan bahseden TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun; “Bu çalışma İlimiz Tirebolu İlçesi Gümüşhane yolu üzeri Bedrama Kalesi yamaçlarında gerçekleştirildi. Yaklaşık 10 da bir alanda %80 eğimli bir arazide yapmış olduğumuz fındık bahçesinde teraslama işlemi ile eni 1,80 ile 2,20 arasında teras genişliğine sahip mini traktör ve buna bağlı mini ekipmanların kullanılabileceği, aynı zamanda hava emişli kendinden yürür fındık toplama makinalarının rahatlıkla çalışabileceği genişlikte bir saha teraslandı. Yakın zamanda bu arazide ve daha az eğimli arazilerde bölgede hiç kullanılmayan ancak fındık tarımı yapılan düz arazilerde kullanılan makinaların uygun ve mini versiyonlarının sahada kullanıldığı bir demonstrasyon çalışmasını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu çalışmaya hepinizi üyelerinizle beraber davet ediyorum. Sizlerin de teklif ve öneriyle Kurumumuzun İlimiz tarımı için öncelikle %20 ve %60 arası eğimlerde ve toprak kalınlığı 90 cm ‘nin üzerindeki arazilerde diğer Kurum ve Kuruluşlarla ortak bir irade olarak teraslama uygulamasının tarımsal mekanizasyona olan etkisini birlikte değerlendirmiş olacağız” dedi.
Kooperatifler adına söz alan Yağlıdere Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar; “Kendinden yürür makine ekipmanların IPARD Programında şuan için yer almadığını biliyoruz. Ancak bu bizim Kurumdan olan beklentimizi önemli ölçüde zayıflatıyor. Bu kadar üretici örgütü bir aradayken onlara hep beraber tarımsal niteliği olan iş makinalarının ve kendinden yürür makinaların önümüzdeki çağrılarda dikkate alınması için hemen burada bir platform oluşturarak bu talebimizi imza altına alıp, Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlük ve Daire Başkanlığından talep etmeyi öneriyorum” dedi.
Toplantı katılımcıların fikir alış verişinden sonra sona erdi.


    Cimer