Giresun İl Koordinatörlüğü

Milletvekili Cemal ÖZTÜRK’den TKDK Ziyareti





İlimizde yüksek potansiyeli olan güneş enerjisi santrallerinin muhtemel kurulum yerlerinin belirlenmesi için 1 yıl öncesinde Valiliğimiz himayesinde DOKA ve TKDK işbirliği ile başlatılan yer tespit çalışmaları, bununla ilgili planlı güneş enerjisi üretim sahası oluşturulması ve TKDK projelerinin artırılması konulu toplantı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü toplantı salonunda 17.09.2019 tarihinde düzenlendi.
 
Milletvekili Cemal ÖZTÜRK konu ile ilgili gelişmeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.
 
TKDK İl Koordinatörü Emin Serdar KURŞUN, DOKA’nın hibe desteği ile yapılan GES Enerji sahası fizibilite projesinin TKDK hibe projeleri için çok önemli bir kaynak yaratacağını, bu sahanın projelendirilmesi halinde trafo boşluklarının oluşturulduğu, iletim hat kalınlıklarının artırıldığı ve yapılaşma izinlerinin kolaylıkla verildiği, altyapısı hazır yatırım parsellerin düzenlendiği, bu sayede bağlantı izinlerinin kolaylıkla alındığı çok sayıda proje için TKDK olarak hibe verebileceklerini ifade etti. KURŞUN GES planlı sahasının fizibilite projesine başlarken yenilenebilir enerji yatırımlarının tüm teşebbüslere açık ve araziye yapılabilir bir durumda iken 12.05.2019 tarihli Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği değişikliği ile getirilen kısmi engellemeler MV. Cemal ÖZTÜRK Beye iletildi.
 
 
Tarım İl Müdür Yardımcısı  Ergünal CÖMERT bahsedilen tescil harici olan arazinin mera olarak tescil edilmediğini bu haliyle hazine arazisi olarak tescil edilmesi halinde Tarım İl Müdürlüğünce Milli Emlak Müdürlüğü'nün yapacağı idari tescil için bir engel görmediğini ifade etti.
 
Milli Emlak Müdürü Barış CANTÜRK ilgili sahanın ham toprak vasfıyla hazineye tescil edilip kadastronun geçmesi durumunda bizzat kendileri tarafından yatırım talebinde bulunacak olan yatırımcılara kiralama yapabileceğini veya saha adına bir kamu kurumunun, alt kiracılara parselasyon suretiyle kiralama yapabileceğini ifade etti.
 
Tapu Kadastro İl Müdürü Erdinç EREN tescil harici olan bu sahanın mutlaka idari tescilinin yapılması gerektiğini, bu ve benzeri planlı toplu yatırımlar için Kadastro Müdürlüğü olarak bilgi paylaşımında bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi.
 
DOKA temsilcisi Göktürk ÖMÜR bu fizibilite çalışmasının Giresun için önemli bir kazanım olduğunu, bunun yanında planlı GES sahasının bölge elektrik dağıtım şirketinin diğer illerdeki abonelerine de elektrik üretimi için fırsat olabileceğini söyledi.
 
Yapılan değerlendirmelerden sonra MV. ÖZTÜRK yapılan fizibilite çalışmasını değerli bulduğunu, kendisine iletilen konuların takipçisi olacağını, öncelikle ilgili sahanın hazineye ham toprak vasfıyla kadastre edilmesi gerektiğini belirtti.
TKDK’nın devam eden sunumunda projelerin artırılmasıya ilgili diğer sektörlerde de  yatırım arazilerinin oluşturulduğu planlı sahaların gündeme getirilmesiyle TKDK’nın destekleyeceği projelerin artacağı konusunda fikir birliğine varıldı.       


    Cimer