Giresun İl Koordinatörlüğü

Fındıkta makineli tarım


TKDK’DAN “FINDIKTA MAKİNELİ TARIM"

    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, fındık bahçelerinde oluşturulacak ara tarım uygulamasının İlde daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için araştırmalarına devam ediyor.



    Fındık aralarında oluşturulacak teraslarda mahsulün daha kolay bir şekilde toplanabilmesi için mekanizasyonun şart olduğunu dile getiren Kurşun, tarımsal işgücünü en aza indirgeyeceğini maliyetlerin azalacağını ve aynı zamanda daha verimli bahçelerin elde edileceğini söyledi.



    Kurşun; “Giresun şartlarında Kurumumuzun sağladığı hibe desteklerini artırmak için hakim tarımsal faaliyet olan fındık bahçelerinde teraslama yapılarak hem fındık tarımının mekanizasyona uygun hale getirilmesi, hem de ara tarım olarak tıbbi aromatik bitkilerin, yumrulu süs bitkilerinin, kışlık sebzelerin üretilmesi ve yapay otlakıyelerin tesis edilmesi amacıyla mutlaka ama mutlaka makinalı tarıma geçmemiz gerekiyor. Bölgeye uygun mini tarım makinaları; el traktörleri, çapa makinaları, ekim makinaları, bakım makinaları, gübreleme makinaları, ilaçlama ve hasat makinaları tespit edilerek, bu makinalara destek vermek suretiyle çiftçilerimize yeni gelir kapıları açmak istiyoruz. Bu amaçla geçen hafta sonunda Düzce ve Sakarya İllerimize yapmış olduğumuz teknik gezide tespit ettiğimiz iki farklı tip fındık toplama makinalarını önümüzdeki hasat döneminde, Fındık Üretici Birlikleri’nin Kurumumuzdan hibe almak suretiyle yapacakları makine parklarında değerlendirmek üzere teklif edeceğiz. Ortalama 2m eninde olan ve 30 derece meyile kadar rahatlıkla yapılabilen teraslarda, mini traktörlere ve el traktörlerine bağlanacak tüm alet ve ekipmanları, %55 hibe oranı ile çiftçilerimize kazandırmak azmindeyiz.  TKDK makine parkları yatırımı, örnek olarak fındık toplama işinde bir ilçe için alınacak 50-100 fındık toplama makinasının Fındık Üretici Birliklerince, fındık bahçelerine kiralanması şeklinde olabiliyor. Özünde bölgemizdeki tüm tarımsal faaliyetler için gerekli olan ve bir kişinin temin etmesinde ekonomik olmayan, ortak kullanıma uygun makinaların bir merkezden kiralanması makul bir uygulama olacaktır. Çiftçilerimizin talep ettiği tüm makinalar için bu uygulamalar geçerlidir” dedi.
    Cimer