Giresun İl Koordinatörlüğü

İran Teknik Gezisi


    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, daha fazla yatırımcıya ulaşmak adına, İran Tarım Bakanlığı’nın da daveti üzerine, Tahran’da davetli heyetle beraber bir takım ziyaretlerde bulundu.
    TKDK tarafından IPARD hibe desteği alan işletmelerin, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yurt dışında bağlantı kurması ve mümkün olması halinde Giresun’da yurt dışından ortakların da katkısıyla, işbirliği imkanlarının teminini sağlamak amacıyla, İran Tarım Bakanlığı binasında bir toplantı gerçekleştirildi.Toplantıya Cumhurbaşkanı Temsilcisi, Tarım Bakanlığı İlgili Daire Amirleri, Bitkisel İlaç Firmaları, Bitkisel Kumaş ve Gıda Boyaları Firmaları, İlgili Enstitülerin Müdürleri de katıldı.



    Tıbbi bitkilerin işlenip ilaç sanayisine kazandırılması konusunun önemine değinen Kurşun; “Kurumumuzun uygun harcama kaleminde bulunup da bugüne kadar yatırıma dönüştürülemeyen tıbbi bitkilerin işlenmesi konusunda en ileri aşama olan ilaç sanayisinde desteklenecek bir yatırımı, Giresun gibi bioçeşitliliği çok zengin olan ilimizde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Bununla ilgili Giresun Üniversitesi Rektörlüğü ve ilgili bölüm olan Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim görevlileri ile yapmış olduğumuz görüşmede, ilimizde bu konuda yatırım yapacak firmaların araştırılması,  teknik desteğin üniversite tarafından sağlanması, yatırım maliyeti için TKDK hibelerinden istifade edilmesi hususunda varılan mutabakatı çerçevesinde de muhtemel yatırımları ele aldığımız olmuştu.



   Konu ile ilgili İran’a yapmış olduğumuz teknik gezide, ülkenin kapalı ekonomik sistem ve yerli kaynakların değerlendirilmesi noktasında zorunlu temayülü münasebeti ile İran’ın tıbbi bitki, boya bitkileri birikimlerini üst seviyelere çıkardığını gözlemledik. Kendi birikimlerinin paylaşılması noktasında bütün kapıların açık olduğunu ifade eden yetkililerin samimiyeti bu konu ile ilgili ilk etapta ilimize bir güven telkin etmiştir. İşbirliğinin artarak devam etmesi halinde özlenen yatırımların olabileceğini ümit etmekteyiz” dedi.



Toplantı akabinde özel firma görüşmeleri yapılmak suretiyle, ortak iş imkanları masaya yatırıldı. Toplantının öğleden sonraki bölümünde Tahran Tıbbi Bitkiler Enstitüsü’ne gidildi. Buradan enstitünün Herbaryum (kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer) bölümü gezildi. Daha sonra doku kültürü laboratuvarında bitkilerin doku kültürü ile çoğaltılması ve bitkilerin etkin maddesi ekstrakt çıkarılması çalışmaları incelendi. Bitkilerin üretildiği seralar ve bu bitkilerin etkin madde çekiminden bir önceki aşama olan bitkisel yağların, tozların, sıvıların, konsantrelerin bir ara ürün olarak üretildiği bölüm gezilerek saha çalışması sona erdi.
    Cimer