Giresun İl Koordinatörlüğü

KAVURMA, KURUTMA, ÖĞÜTME, MEYVE ÇAYLARI, ARAÇ VE GES DESTEĞİ


TKDK ONLİNE TANITIM; KAVURMA, KURUTMA, ÖĞÜTME, MEYVE ÇAYLARI, ARAÇ VE GES DESTEĞİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından, 31,5 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştiği ve yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 101 Milyon TL daha yatırımcılara ödeneceğini bildirildi.
Yeni çağrı ilanı ile birlikte daha çok yatırımcıya ulaşmak isteyen TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü’nün, IPARD II Programı 10. Başvuru Çağrı İlanı tanıtım ve bilgilendirme toplantısı paydaşlar, başvuru sahipleri ve faydalanıcıların katılımı ile online ortamda gerçekleşti. 
 
10. Çağrı kapsamında hayvancılık (süt üretimi ve besicilik) ve işleme-pazarlamaya yönelik yatırımları (Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması) %40 ile %70 hibe oranları arasında destekleyeceklerini dile getiren TKDK Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, başvuruların son teslim tarihinin hayvancılık yatırımları için 16 Mart, işleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlar için ise 23 Mart 2021 olduğunu söyledi.
 
Meyve ve sebzelerin işlenmesine yönelik yatırımlarda kavurma, kurutma ve öğütmenin 10. Çağrı kapsamında eklendiğini dile getiren Kurşun; “ Meyve ve sebzelerin kurutulup pazarlanması çok önemli bir ihracat kalemi. İlimizde monokültür olarak yetişen fındığın kavrulup kurutulmasının yanı sıra özellikle Karadeniz bölgesine has pancar yapraklarının, ısırganın vb. sebzelerin kurutulup paketlenmesine yönelik yatırımlar artık destek kapsamımız içerisinde yer almaktadır. Yine kivi, elma, armut gibi meyvelerin kurutulup, meyve çaylarının yapılması, paketlenerek pazarlanması dış pazar açısından potansiyeli yüksek yatırım olarak değerlendirilebilir. İlimizde kivi çayında marka değeri oluşturulabilir. Bu sektördeki bütçemiz çok yüksek. Bu kapsamda yapılacak yatırımların, yüksek ihtimalle, herhangi bir sıralamaya girmeden, projeler arasında yarışma olmadan desteklenmesi söz konusu” dedi.
 
Yatırımcılara %18 KDV ve gelir vergisinden muafiyet sağlanacağının altını çizen Kurşun; frigorifik araçlar, kasaları, forklift (elektrikli) gibi makine ve ekipmanların da işleme ve pazarlama sektöründe desteklendiğini, fındık kırma ve natürel fındık paketleme tesislerinin öz tüketimleri kadar üretim yapmak şartıyla çatı ve duvar panelleri ile GES yatırımı yapabileceklerini söyledi.
 
    Cimer